Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

úterý 5. června 2012

Jak na rozmazané pozadí v pěti bodech

V poslední době se mi množí dotazy spíše na fotografování, než na scrapbooky, ale když se dívám kolem a kolem a když vezmu v úvahu svou oblíbenou větu že základem dobrého scrapbooku je dobrá fotka, tak jsem se rozhodla tento návod věnovat nejčastějšímu dotazu, se kterým se v poslední době setkávám.

Jedná se o velmi jednoduchou otázku, na kterou ale není až tak jednoduchá odpověď.

Chci, aby si z toho vzal každý, i úplný začátečník něco, takže budu stručná. Nebudu Vás zatěžovat slovy jako je bokeh, hloubka ostrosti a podobnými, ale počítejte s tím, že určitým pro Vás možná neznámým slovíčkům, hlavně na konci návodu, se bohužel nevyhneme. Ale od toho přeci rady jsou... aby poradily, nakoply a něco naučily....



JAK TEDY NA TO ZATRACENÉ PARÁDNĚ ROZMAZANÉ POZADÍ??


Na začátku budu trochu krutá a demotivačně destruktivní a oznámím Vám, že každý fotoaparát má své hranice, přesněji řečeno každý objektiv je má. Takže můžete dělat co půjde, ale stejně se nemusíte dobrat k nějakým extra výsledkům, bohužel tady - sice se za to sama nenávidím, že to říkám - ale je to hodně o penězích, které za fotopřístroje dáte. Přesto se nevzdávejte, nelamte hůl nad svou mašinkou a snažte se z ní vymáčknout co nejvíce. Hlavně to píšu proto, že se mi lidi často trápí, že dělají všechno co jsem jim nakázala :-), všechno, všechnooo!!!!  a stejně nic ---- a že je to asi rukama... tak jestli uděláte všechno, co Vám tady nakážu a přesto nic - věřte, není to Vámi.


Tady jsou teda ty rady jak na to. Seřadila jsem je podle toho, co může udělat každý, byť majitel malého kompaktíku a dále už následuje to, co některé fotoaparáty, nebo objektivy prostě umět nebudou.


ZAPRVÉ

První, co může udělat pro rozmazané pozadí opravdu každý, je velmi jednoduchá věc - přiblížit fotoaparát, tj i sebe co nejvíce k fotografovanému objektu. Snažte se mít na fotce co největšího šneka, kytku, postavu, pokud fotíte kompaktem, klidně i při detailním portétu přepněte na MAKRO.


ZADRUHÉ

I u druhého bodu měříme všem fotoaparátům stejně. Snažte se mít mezi objektem a pozadím na fotce co nejvíce místa.  Pozadí bude tím víc rozmazané, čím dále od fotografovaného objektu bude.

ZATŘETÍ

Zazoomujte co to jen jde. Nebo použijte objektivy s delším ohniskem.  Tady už ouha, ne vždy je na fotoaparátu zoom. Nicméně čím delší takzvané ohnisko, tím víc se Vám pozadí rozmaže. Pokud zoomujete a už se Vám nevejde objekt do záběru, poodstupte si, ale jen na tu vzdálenost, abyste stále dodrželi pravidlo, že objekt bude zabírat maximální možnou/ a kompozičně chtěnou/ plochu fotky.  Používejte pouze optický zoom, digitální na fotáku raději úplně zablokujte.

ZAČTVRTÉ

A tady už se dostáváme k věci, kterou u některých foťáčků neovlivníte, protože ne každý má tu možnost fotit s manuálním nastavením. Jde o takzvanou clonu. Na foťáčcích se většinou označuje ovládací čudlík písmenkem A, při ovládání je její hodnota pak označená písmenkem F a číslem /např. 3,5). Tuto clonu ručně nastavte na nejnižší hodnotu. Při zoomování se Vám zcela jistě stane, že číslo F bude při zazoomování vyšší. Sami najděte ideální kompromis mezi zvýšením clonového čísla a zazoomováním (kdy fotky vypadají lépe, nejsou mázlé atd) u každého fotáčku to bude někde jinde, někde je ideální vysunout ho na maximum a oželet clonové číslo, někdy, hlavně u utrazoomových fotáčků  bývá kompromis někde v půlce, i proto, abyste nemuseli stát pro focení někde daleko za řekou...  :-)

A zkoušejte, zkoušejte, za zkoušení v digitální době fakt NIC nedáte.



Tak, tak a to je všechno. Je to ve skutečnosti docela snadné, no neee?????



Žádné komentáře:

Okomentovat