Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

sobota 22. ledna 2011

Barvy - jiné barvy - a ještě úplně jiné barvy!

Tak jsem se dívala, na co v poslední době na různých forech nadáváte, reptáte, ptáte se  a tak.
Kromě věcí, které jsme tu už probíraly, jsem narazila na to, že hodně z vás potřebuje poradit s tím, jak obarvit na jinou barvu nějaký element z kitu, pozadí, nebo třeba něco složitějšího - např. jen kousek oblečení nebo horní část deštníku... nebo ... nebo .... přebarvit z jedné barvy na druhou.

Návodů jak na to je samozřejmě na netu jak metele, ale tak si říkám, že každý ty návody sepisuje trochu jinak a třeba někomu sedne zrovna to moje podání. Jako obvykle budu dávat jen tipy a ukázky, než abych otrocky ukazovala klikni sem a sem...

Postupy by měly být skoro stejné v gimpu i photoshopu, ale pro jistotu si otevřu oba programy a z obou Vám sem hodím obrázky.


Takže takže - průšvih - aneb - potřebuju tu kytku modrou!!!!

Výchozí stav - růžová plátěná pivoňka z kitu Simply Passion
Potřeba - převést ji celou na modrou barvu

Výhody - kytka je celá růžová, takže nemusíme vůbec nic řešit a můžeme změnit barvu na celém obrázku současně. Takto se přebarvují také pozadí a např. také tonují černobílé fotografie.
Ukážeme si dva  základní způsoby.

Ten první pracuje s jednou vrstvou a jen šoupe šoupátky a tak je asi úplně úplně nejjednodušejší :-)

Otevřeme si v programu kytku.


V menu si najedeme na dialog, který řeší odstín a sytost.

Fotošop:
Obraz - Přizpůsobení - Odstín a sytost
nebo se dá vyvolat klávesovou zkratkou Ctrl + B
no a šoupáme - první položka je odstín - ta nám nakoloruje květ na barvu kterou potřebujeme
a pak je dobré pracovat s tím druhým - sytostí - často je potřeba sytost přidat nebo naopak ubrat.

Tento dialog koloruje všechny barvy na obrázku. Tudíž u vícebarevných elementů ho nejde až tak jednoduše použít, vznikl by nám mišmaš barev. Jestliže ale chcete mít výsledek opravdu jednobarevný, zaškrtněte si tlačítko Kolorovat (v kroužku s vykřičníkem) Toto tlačíko udělá vlastně to, že obrázek odbarví, zbaví ho původních barev a pomocí odstínu a sytosti si ho nakolorujete.

Gimp: 
Barvy - Odstín a sytost

tabulka sice vypadá trošičku jinak nicméně její funkce je víceméně totožná.
Když se budete držet šoupátek odstínu a sytosti (šoupátko první a třetí) dosáhnete kýženého výsledku.

a tady překolorovaná kytka při hodnotách odstín /-120/ sytost /-33/


No a to pořád ještě není všechno, co s s tím dá dělat. Gimp i photoshop mají ještě jednu zázračnou tabulku, která se jmenuje Vyvážení barev (color balance) a najdete ji v menu někde těsně vedle Odstínu a sytosti.

V tomto vyvážení barev můžete upravovat odstín barvy pomocí tří šoupátek ve 3 úrovních. Vzhledem k tomu, že v obou programech je tabulka prakticky totožná, dovolím si sem vložit jen tu fotošopovou:

V této tabulce můžete hýbat prakticky se vším, abyste dosáhli kýženého odstínu a nádechu květinky.
Já osobně nejčastěji požívám pro úplně základní vyvážení barev, pokud fotím v místnosti, kteréžto fotky elementů pak  většinou jdo do žluta-žlutooranžova - že stáhnu o trošku červenou ve prospěch azurové a o kousíček víc žlutou ve prospěch modré. Tím se ladí hlavně taková ta jak se říká "teplota".
Prostřední šoupátko je jakýsi barevný filtr, který fotku přeladí do purpurové - správný výraz se kterým se setkáte častěji - je spíš magenta - nebo naopak do zelené.

A aby to nebylo jednoduché, tak všechny tyto děje se odehrávají ve třech úrovních světelné škály fotografie - stínech - středních tonech - světlech.
Nejčastěji se používají střední tony /bývají přednastavené/ protože těchto odstínů je na fotce většinou nejvíce. Jako druhé se používá vyvážení světel - tj většinou zabarvení špinavé bílé, kde bychom se měli snažit o vyvážení do neutrálního šedobílého odstínu, tj nejčastěji třeba já zase stahuji žlutou.
Poslední možnost - vyvážení stínů - osobně používám nejméně, ale výborné výsledky samozřejmě přináší u tmavých pozadí, fotek focených v noci atd.


No a pozvolna se dostáváme k druhému způsobu obarvení fotografie na kýžený odstín.
Ten už pracuje s vrstvami a změnou jejich prolnutí, takže je to o kousíček komplikovanější, ale zase se dá aplikovat tam, kde toto obyčejné přebarvení nefunguje, nedostačuje. Dá se s tím víc experimentovat, vytvářet více barevných odstínů a tak vůbec. Je to prostě pro ty kreativce.

Stále se bavíme o jednom elementu o jedné barvě, ale sami uvidíte, že tady už jsou naše možnosti mnohem větší a dá se to použít i pro lokální odbarvení jen části elementu nebo fotky - které si probereme vzápětí.

Takže opět výchozí situace - otevřeme si fotku s květinou
Na ni přidáme další - prázdnou vrstvu (většinou nahoře v menu vrstva -nová vrstva  případně symbol sešitku s ohnutým rožkem v panelu vrstev)
No a teď uděláme to, že změníme režim vrstvy - tam jak vidíte červeně zatržené slovíčko normální (v gimpu totožné) tak rozkliknete šipečku a objeví se seznam režimů vrstvy a vy zvolíte BARVA

Nyní se to, co uděláte v té nové vrstvě odrazí na té spodní pouze změnou její barvy.

První, co můžeme použít, je obyčejný štětec. Zase se pokusíme o modrou kytku, takže si namícháme nějakou pěknou modrou a začneme malovat přes kytku.
Ukážeme si, co to dělá prozměnu zase v gimpovém prostředí:

no a vidíme - máme tam nástroj štětec, nabranou modrou barvu (kdo neví - dvojklikem na ten (nyní modrý čtvereček, horní je pro malování, spodní je pro barvu pozadí)
a v té nové vrstvě si malujem a malujem.
Vgimpu se nám při průhledném pozadí barva automaticky lepí na vrstvu, takže nemusíme to co přetáhneme ořezávat. Ve fotošopu seřízneme přes masku (Ctrl G, případně Ctrl Alt G)


Malujeme, malujeme, barvy můžeme měnit, střídat až je dílo hotové. Z toho asi sami usoudíte, že se tento způsob dá velmi dobře použít i lokálně /např na oči/.
Možnosti využití jsou velmi široké, např. můžete tímto způsobem kolorovat i část černobílé fotky, což je velmi oblíbená disciplína. 

Jestliže se nám nechce promalovávat se, stačí tu novou prázdnou vrstvu vyplnit plechovkou barvy, případně nějakým přechodem.
Taky se dá prolnout barva z jedné fotky na druhou, např. takhle:
Otevřeme květinu
Otevřeme si třeba nějaký modrý papír z kitu, nějakou fotku oblohy ... atd... tady je použitá fotka kusu letadla z leteckého muzea. V gimpu ji otevřeme do původní vrstvy (kytky) ve fotošopu přetáhneme na kytku.
fotce  kusu letadla změníme na režim barva a ořežeme přes ořezovou masku aby nám nečouhala přes kytku.

Nakonec vždy vrstvy sloučíme a je hotovo.


A nyní se podíváme na složitější operaci, kdy je potřeba obarvit jen část elementu nebo fotky. Tam je často problém v tom, že nic není zadarmo a dobrému přebarvení je potřeba věnovat stejnou pozornost a čas jako třeba u výřezů (extrakcí). 

Zůstaneme u té naší plátěné pivoňky a zkusíme si ji přebarvit na téhle fotce:
(na fotce je sedmiletý zákazníček mého fotoatelieru Petřík s pětiměsíční sestřičkou Aličkou)

Takže naším prvním a hlavním úkolem je nějak tu kytku vybrat. První co asi můžeme udělat, je vzít laso a kytku si celou vyznačit pomocí lasa, magických nůžek nebo kýhočerta jste zvyklí používat.
Poté, co dostanete kytku do výběru, je ideální ji zduplikovat do další vrstvy (kdyby se náhodou něco nepovedlo) a vrátit se nahoru do návodů a pomocí odstínu a sytosti, vyvážení barev, nebo další vrstvy v režimu Barva kytku přebarvit.

Ještě je tu ale jedna možnost, která by nám měla výrazně zkrátit dobu, kterou strávíme výběrem, zvláště pokud se bude jednat o nějaký dvoubarevný element, kde chceme přebarvit jen jednu barvu a druhou nechat stejnou.
Jedná se o nástroj Výběr barvy 
Photoshop: Výběr - Rozsah barev
Gimp: Vybrat - Podle barvy (v panelu nástrojů ručička ukazující na barevné kostičky)

V Gimpu si intenzitu /práh/ nabrání barvy korigujete dole v panelu nástrojů - můžete si vybrat jen jeden odstín, přibírat další, odebírat nabrané atd. Na velkém náhledu Vám budou běhat aktuálně vybraní "mravenci"
Ve fotošopu to funguje stejně, jen tam  nemáme nic v menu, ale vyskočí tabulka, takže si ji ukážeme:

 Neurčitost je vlastně to samé co práh v gimpu, čím větší číslo na šoupátku zadáte, tím větší rozsah barev se do výběru dostane. 
Kapátko s plusem znamená, že to co už jste vybrali ve výběru zůstane a přidá se to, kam kliknete nyní (klikáme do hlavního obrazu) s mínusem znamená že se od výběru právě kliknutá barva oddělí. Když nemáte na kapátku žádné znaménko, při klikání přeskakuje výběr z barvy na barvu.
Dole si můžete vybrat jestli vidíte černobílé schema, nebo mravence na fotografii. Osobně používám tento černobílý náhled, považuju ho za přehlednější, ale to je o zvyku.
Pokusíme se vybrat kytku tak nejlépe jak je to možné. Po kliknutí na OK začnou kolem vybrané oblasti běhat mravenci. Jestliže se nám ze snímku vybraly i další části, které ale přebarvit nechceme např. k růžové mašli se vyznačila i stejně růžová ústa, která do výběru nechceme zařadit, obkroužíme je velmi benevolentně lasem s mínusovým znaménkem (oddělíme od výběru).
Když je výběr takový, jaký jsme si přáli,  opět doporučuji zkopírovat do nové vrstvy a pak už můžeme přebarvovat tak jak je libo. Ve výběru samozřejmě můžeme upravovat křivky, jas, kontrast, nejen odstín a sytost.

Když je přebarveno to hlavní, zjistíte možná, stejně jako já na této fotografii, že přebarvený element házel do okolí - hlavně na hlavu holčičky výrazný (růžový) stín. Protože dokonalost je v detailech, udělejte si další vrstvu s režimem barva a jemně měkkým štětcem s cca 30 procentním krytím přejeďte místa, kde zůstala odražená růžová barva.

A to je.... konec! Tádydádydá!





8 komentářů:

  1. Velké poděkování!!! Určitě využiji.

    OdpovědětVymazat
  2. tý jo...díky JAni... určitě vyzkouším...

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za návod, pořád se mám co učit, hned vyzkouším ve PhotoshopElements

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, to je parádní návod, to snad pochopím i já. Jani, díky! Vidím, že v gimpu je stále hoooodně funkcí, které mi zůstávají utajeny...

    OdpovědětVymazat
  5. Jani moc děkuji, tohle přesně jsem potřebovala...

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. tak tohle musím taky vyzkoušet :) díky

    OdpovědětVymazat
  8. přesně, jak píšete, návodů je hafo, ale tenhle je super a přesně pro mě! Díky, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat