Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

neděle 1. listopadu 2009

2.11.2009 - malé rozšíření slovní zásoby


Asi většina z vás zná tuhle stránku
která je výborná pro základní orientaci v anglickém názvosloví, které u digiscrapbooku používáme.
Mě v poslední době došlo několik dotazů na termíny, které v tomto slovníčku chybějí a tak si je tu dnes vysvětlíme.
První dotaz přišel na
frame template, nebo template obecně
Jedná se o (většinou) jednobarevnou předlohu pro výrobu digiscrapbooku. Můžete ji použít jako „maskorámek“ (to je výraz, který vymyslela a používá Aprilmouse) a znamená, že na template jako další vrstvu položíte fotku nebo třeba papír a seříznete ji do tvaru podloženého template.
Existuje mnoho variant templates, z čehož druhá nejčastější, se kterou se můžete setkat, je layout template, tj máte od designera rozvržené celé „Ločko“ (zkratka slova LayOut tj navrstvený obrázek – koláž) a jen umisťujete obrázky a papíry mezi jednotlivé vrstvy template a seřezáváte.


RAK – random act of kindnes – náhodný akt přátelství.
Počeštěno na Ráček – nicméně to stále znamená – udělala jsem někomu nezištně a neočekávaně radost.
RAK si z titulu jeho názvu nemůžete vynutit tj věta – udělej mi prosím RAK je prostý významový nesmysl.
Česky si můžeme o RAK povídat jako o udělání RAdosti Kamarádce.


Font
slovo font znamená písmo, většinou se jedná o tzv ttf (true type font) soubor který stáhnete nebo zakoupíte do svého počítače a pomocí instalačního panelu ve windows/fonts instalujete. Pokud se vám instalace podařila, najdete písmo i ve svém grafickém programu a můžete jím psát. Font často nemá české znaky, proto se může stát, že když si toho nevšimnete, máte nápis ošklivě dvoupísmový (písmo se většinou při napsání háčkovaného písmenka, který font neobsahuje zresetuje na times new roman). Já osobně nahrazuji háčky písmenem V které mírně zploštím (zdeformuji) a u čárky záleží na tom, jestli se v té sadě písma hodí použít písmeno I. Pokud ne, tak použiju klasickou čárku co je na klávesnici vedle tečky.


Kredit
je vypsání použitého materiálu který můžeme vidět na Vašem layoutu, pozadí blogu atp.


ideální plný (full) kredit vypadá takto:
převažující kit se vypíše jako
jméno designera – název kitu
např
pst designs – formerly
pokud jsou použity jiné elementy tak se použije slovo EXCEPT/KROMĚ/ a vypíší se všechny elementy které nepatří do převažujícího kitu v této podobě:
použitý element - jméno designera – název kitu
např
papírový rám – pst designs – kit Intangible


pokud použijeme nějaké další cizí prvky :
jméno fotografa – případná další specifikace fotky, název fontu, název brushe, název presetu....
zkrácený kredit (běžně tolerovaný) neobsahuje vypsané elementy ale jen kity a další materiály, které byly použity ve tvaru
jméno designera – název kitu
inspirace/lift/kopie - jméno autora původní kompozice, ze které jste čerpali

CTM kredit je forma kreditu používaná designerovými členy kreativního týmu, nebo když třeba chceme upozornit na nějaké pěkné freebie  a obsahuje kromě běžného kreditu také klikací odkaz na produkt bud na shop, nebo na blog designera – v některých galeriích není tato forma kreditu tolerována, v shopových galeriích je tolerována většinou jen při klikacím odkazu na designery toho daného shopu.


v TOU je pak většinou napsáno jestli je kredit vyžadován, nebo jen doporučen. Nicméně slušnost vůči designerovi, s jehož prací pracujete, zvláště pokud se jedná o freebie (tj kit zdarma) by Vám měla velet psát kredit vždy, i když není striktně v TOU vyžadován. Popularita je pro designera velmi klíčová věc, musíte mít prostě Jméno, jinak neexistujete. Zároveň tím ale prokazujete službu i ostatním scraperům, kteří se tak orientují v tom, jaký materiál jste použili a pokud se jim líbí, tak si ho také rádi stáhnou případně zakoupí. Na většině veřejných světových galerií je kredit nedílnou a nutnou součástí layoutu, když vložíte layout bez kreditu, nebo s viditelně špatným kreditem, může být a často také je z galerie vymazán. Je to dáno tím, že americké autorské a licenční právo je mnohem přísnější než to naše a americké galerie, nebo galerie s americkými inzerenty si nemohou dovolit porušit pravidla psaní kreditů, aniž by riskovaly minimálně udání, které může skončit v absurdním případě až nějakou žalobou.


A nakonec se zaměřím na nejčastější dotaz z minulých 14 dní a to jsou zkratky používané pro možnosti využití kitů.
To, jestli můžete kit použít jen sami pro sebe, nebo s ním např. udělat výše zmíněný RAK, nebo s kitem scrapovat za peníze Vám vždy říká TOU.
Velmi často si lidé myslí, že když koupili kit, mohou ho použít pro svůj výdělek. Bohužel to je v čechách velmi rozšířený mýtus. Není to prostě pravda. To, jestli jste stáhli freebie, nebo koupili kit, je úplně jedno. Důležité je, co čtete v přibaleném TOU.
Na náhledu kitu nebo někde v jeho okolí může sice být napsáno PU, CU, S4O, S4H, nicméně to, co to úplně doslova přesně znamená, se dozvíte teprve až rozkliknete přiložený textový soubor, který se většinou jmenuje TOU (terms of use – podmínky užití) , může se však skrývat pod názvem Read Me (čti mne) Terms and Conditions (podmínky) Rules (pravidla) atp.
Málokdo ví, že podmínky užití nemusíte studovat jako zajíce v pytli až po zakoupení kitu, ale skoro každý zahraniční shop má podmínky svých designerů vystaveny v oddíle Terms Of Use, kde jsou volně k nahlédnutí. Kde podmínky nejsou k nahlédnutí, designeři rádi pošlou TOU e-mailem. Je dobré v e-mailu designerovi specifikovat, který kit nebo produkt si chcete zakoupit, protože TOU se mohou u jednotlivých produktů lišit.


Kdy by Vás TOU mělo začít zajímat? Kupodivu to není až ve chvíli, kdy se rozhodnete s kitem vydělat pár korunek a scrapovat na zakázku, ale už ve chvíli, kdy se rozhodnete scrapovat jiné, než své fotografie. To byste se divili, ale existují totiž kity (naštěstí je jich už jen velmi, velmi málo) které scrapování pro jiné lidi, byť to je RAK neumožňují.


PU – personal use – materiál je pouze pro osobní využití. To, co smíte a nesmíte je dále rozepsáno v TOU. Do personal use patří vždy digiscrapbook pro sebe sama a zároveň také použití pro výzdobu své vlastní osobní nekomerční stránky nebo blogu, který je v duchu scrapbooku o dětech, domácích mazlíčcích, digiscrapbooku. Nicméně kdyby to byly nekomerční stránky co já vím... třeba o parašutismu, už je to sporná věc, není to scrapbooková věc, a je potřeba číst v TOU, a když to nenajdete tam, psát designerovi.
S4O – scrap for others – sem spadají jednak RAKy a také scrapy na vyžádání bez nároku na odměnu, nebo za nefinanční odměnu (materiální, virtuální, nebo např. někdo Vám pomůže s počítačem, nebo pohlídá dítě a vy mu za to uděláte obrázek o který si řekne). Už se nejedná o RAK ale právě o S4O. Drtivá většina kitů je v současnosti S4O friendly nebo S4O possible – to znamená – že S4O umožňuje. S4O je zase vyloženě o scrapu, ne o jiném typu grafiky (loga, weby atp).


S4H – scrap for hire – je limitovaná komerční licence pro vyhraněné použití. Možnosti užití S4H nejsou u designerů sladěné a jsou velké rozdíly v tom, co si s kitem smíte a nesmíte dovolit.
Je potřeba v globále asi respektovat původní myšlenku, proč S4H vzniklo, tj vznikla poptávka maminek co neumí scrapovat, o scrapy těch, které to umí. Tyto maminky které „umí“ si koupily kit za peníze a tak si mohou pomocí S4H vydělat na nákup dalšího kitu. Proto někteří designeři do svých kitů zabudovávají licenci na S4H automaticky, aby zvýšili atraktivitu svých kitů a nalákali ke koupi scrapery, kteří tvoří na zakázku pro ostatní.
Scrap na zakázku by neměl být velký byznys a měl by sloužit primárně k uspokojení takovýchto kitově-nákupních potřeb. Samozřejmě pokud jste šikovná a seženete si zákazníky, je to naprosto v pořádku! Jen se snažím napsat, že S4H TOU určují velmi specifické mantinely, které Vaši činnost dokáží omezit. Z toho důvodu jsou S4H licence sepsané tak, aby Vám tuhle situaci co nejlépe vysvětlily, což jde nejlépe na příkladech toho, co nesmíte (you may not) a co smíte (you may). Když narazíte na zakázku, o které nevíte jestli smíte, nebo ne, napište designerům, je to lepší, než pak zjistit, že jste v pěkným průšvihu.
Co mají S4H většiny designerů společné je striktní zákaz S4H na použití QP (rychlá stránka kterou jen podložíte fotkou) i na výrobu vlastních QP, kalendářů, přáníček atd ve formě rychlých stránek a jejich prodej. Můžete je mít na svých stránkách jako vzor vč. doplněné fotky, ale vždy musíte ve své reklamě sdělit, že scrapbook šijete na míru klientovi, ne že jen doplníte fotky do té samé kompozice – to se totiž většinou vůbec nesmí.
Zakázané je také nechat se najímat firmami jako jsou tiskárny, fotolaby, které budou kasírovat zákazníky a Vám dávat jen paušál z tržby, váš zákazník prostě musí být vždy finální klient, fyzická osoba, která si tím plní svou osobní poptávku, člověk, se kterým se domluvíte, uděláte zakázku a za ni získáte své peníze.
Další zákaz se týká nescrapbookových aktivit, protože S4H přeci jen znamená SCRAP for hire tj výroba jiného druhu grafiky jako jsou loga, navrhování webových stránek nebo třeba jen koláže které neodpovídají duchu scrapbooku (tj ozvláštnění fotky milovaných osob) je většinou velmi přísně zakázána. Výše jsem psala o parašutismu, tož, kdyby se neotevřel padák, nesmíte z kitů vyrobit parte, protože to není scrapbook. Můžete ale udělat vzpomínkové ločko, které si vdova pověsí doma na stěnu.
Kit může obsahovat licenci S4H (jofia, lily a jiné) , nebo si můžete licenci S4H dokoupit zvlášť (natali) (a také jako to mám já u kitů prodávaných za české koruny – mám dvojí TOU pro nákup v shopu, kde je kit automaticky S4H, když ale nakoupíte za české koruny za dotované ceny, musíte si přikoupit licenci – já vždycky říkám že jsem takové sitiny aerolinky, za levnější peníz Vás s Vaší rodinou dovezu na dovolenou do dalekých světů fantazie, ale pokud chcete výlet podniknout v byznys třídě, tak si musíte připlatit:- )

CU – commercial use – znamená komerční užití.
Je to velmi široký pojem a může být i totožný s S4H, nebo dokonce přísnější.
Zpravidla však bývá benevolentnější z hlediska možností podnikání s prodaným materiálem jak v koncovém zákazníku, tak v povolení nedigiscrapbookových aktivit a to je zohledněno hlavně v ceně – bývá o hodně vyšší.
Zde je opět na místě si podmínky CU pořádně pročíst a v případě nejasností se ptát přímo designera.
Existují plně volné CU materiály, se kterými můžete dělat prakticky cokoli a na druhou stranu může CU znamenat jen to, že můžete z kitu udělat jedno jediné ločko za úplatu a na další ločko si musíte kit znovu koupit....
Speciálním druhem CU jsou pak Designer Resources, tj CU materiály určené pro designery, kteří mohou materiál koupit a použít ve své designerské práci. Proto se může stát, že v kitech různých autorů vidíte podobné, nebo skoro totožné věci a přitom nikdo nikoho neosočuje a nehádají se. Oba tu věc koupili, trochu pozměnili (což je většinou vyžadováno prodejcem) a prodali ve svém kitu. CU se prodává obrovské množství věcí od stylů přes brushe, fonty, fotky k ořezu, textury, stopy, celé elementy, papíry, poškozené overlays atd atd atd.
PST designs žádné CU materiály od jiných designerů (s výjimkou fontů) už od svého vzniku (v březnu 2008) zásadně nenakupuje, čímž se snaží zaručit vysokou autenticitu své práce.

2 komentáře:

  1. Děkuji Sito ;-) aspoň mám teď v nekterých výrazech jasno ;-)))

    OdpovědětVymazat
  2. tedy to jsem zase zmoudřela... :o) no fakt...konečně přesně vím co je "Ráček" a taky díky za vyjasnění toho jak a pro jaké účely se dají kity použít,a koukám jako vrána co všechno se nesmí....to by člověk neřekl,co je to za vědu ....díky,budu se v případě pochybností určitě vracet sem a prosím o dovolení linkovat tvůj blog na moji diskuzi o digiscrapu na dama.cz Skupča

    OdpovědětVymazat