Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

úterý 9. března 2010

Optimalizace obrázku před vložením na galerii

Taky se vám stává, že nadšeně tvoříte, skládáte vrstvy na sebe, uložíte si krásný velký obrázek a když ho pak zmenšíte pro galerii a nahrajete na mmb - je z toho rozmazaný humus?

V následujících krocích se podíváme na to, jak tomu předejít.

Nejdříve se ale pojďme pobavit o velikosti vkládaného obrázku. Hodně z vás na MMB vkládá obrázky o velikosti 480x480pix - to je horní limit pro vkládání do inzertní sekce, ale pro obrázky v galerii je to zbytečně malé, ochuzujete diváky o zážitek ze všech těch titěrností, které jste do layoutu nastřádaly. Na galerii totiž můžete použít až rozměr 640x640 přičemž já osobně doporučuji držet se světového standardu pro galerie - což je 600x600pix. To se hodí, když nejste jen striktně na MMB a vydáte se dál do světa, nemusíte znovu přeukládat.

No a teď k tomu rozmazanému humusu.

Co se vlastně stalo? Váš program dostal příkaz, narvat všechna data z 3600x3600 do mnohem menšího formátu. Něco poměrově zmenšil, něco ale musel umáznout a optimalizovat a sám se v tom chudák plácá. To, co se mu totiž ztratilo je ostrost hran, kterou mu musíme vrátit zpátky. Proto po přeuložení tento malý obrázek znovu otevřeme ve svém programu a vrátíme mu ostrost. To jde udělat několika různými způsoby, napadá mě jich v této chvíli asi šest, ale i já neznám určitě celý výčet možností. Ukážu vám jednu základní, jednoduchou a pro vás naprosto dostačující variantu ostření v gimpu a v photoshopu, pak se podíváme, co nám s layoutem udělá kontrast a nakonec si ukážeme jednu variantu pro pokročilé uživatele photoshopu.

Takže - výchozí situace - máme hotový obrázek, zmenšili jsme ho pro galerii na 600x600 a smutně koukáme, že je pěkně rozmazaný, tam, kde je ve velkém super ostrý.

GIMP:
nahoře v menu položka FILTRY - VYLEPŠENÍ - DOOSTŘIT

PHOTOSHOP nahoře v menu položka FILTR - ZOSTŘENÍ - DOOSTŘIT

v obou případech se vám objeví samostatné okénko s šoupátkem.

V zásadě platí, že čím víc doprava budete šoupat, tím víc doostřujete. Je potřeba si uvědomit, že pracujete s nyní velmi malým formátem 600x600 kterému na doostření stačí velmi malé hodnoty a jen trochu přetáhnete a přeostříte. Dívejte se na proužky, texturu plátna a podobné body, které jsou hodně u sebe. Když začnou tvořit nevzhledné čárky a šum, přeostřili jste. Přeostření může i z pěkného obrázku udělat totální šuměnku, takže pozor na to, opravdu všeho s mírou! Navíc pozor na doostřování klasických fotek z interiéru, kde bylo použito vysoké ISO, tam šum, který je už tak na fotce, přiostřením zviditelníte a uděláte z něj, když ostříte velkými čísly,  leda tak zrní pro slepice.

U gimpu se pohybujte do hodnoty 10, max 20 na šoupátku.

U Photoshopu nastavujte tyto hodnoty

Míra: 100%
Poloměr - 0,1 -0,3 výjimečně 0,4 (opravdu velmi malé hodnoty!)
Práh - 0 úrovní

Ukázky ... ehm - jak jsem připravovala tento článek, jako na potvoru se mi nechtěl žádný obrázek rozmazat tak, jak se to někdy stane. Ale i poměrně čistě zmenšené obrázky stojí za to alespon trošku doostřit, protože nahrání na galerii, zvláště pak na mmb ho trošku poškodí, protože zmenší jeho velikost kvůli kapacitě serveru.
Nejlepší způsob, jak si vyzkoušet ostření a jestli už nejste přeostření, je takový, že
si obrázek zduplikujete do nové vrstvy. tu novou vrstvu naostříte jak myslíte že je ok. Když vypnete očičko tj viditelnost vrstvy v panelu vrstev, uvidíte původní obrázek. Zamrkejte si očičkem a zjistěte, jestli jste to na některé části obrázku s tím ostřením už nepřešvihli. Jestli ano, vratte se zpět a ostřete méně intenzivně. Jestliže je třeba fotka ostrá, ale zbytek je už přeostřený (to se stává, elementy holt bývají ostřejší) , progumujte se gumou a je to :-)))

Věřím, že tenhle návod pomůže všem k tomu, aby neměli těžkou hlavu ze snížené kvality na galeriích.

Další možnost, jak obrázek doostřit, je mírné ubrání jasu (asi 5 procent) a přidání kontrastu (taky cca 5 procent). V gimpu i ve fotošopu najdete šoupátka jasu a kontrastu nahoře v menu - v gimpu je to pod záložkou Barvy, ve fotošopu je to pod obraz-přizpůsobení.

Kontrast si najde tmavá místa, což jsou většinou hrany a ty ztmaví a zbytek zesvětlí (proto vždy při přidání kontrastu ubíráme jas aby nevznikly přepaly, na obličeji většinou v T-zoně) a tím se obrázek opticky (ne však fakticky) doostří.


A máme tu poslední část dnešní ostřící lekce, určenou pro pokročilejší uživatele fotošopu. Omlouvám se, ale pro Gimp tento postup neznám, jestli ho někdo v gimpu našel a používá, budu ráda, když tento návod doplní.

Tohle je způsob, jakým proostřují fotografie profesionálové. Je trochu obtížnější, ale hlavně u fotografií je výsledek oproti obyčejnému ostření nebo sharpování naprosto nesouměrně zajímavější.

Otevřete si zmenšený obrázek a naduplikujte si ho (ctrl J)

Klikněte v panelu vrstev na horní vrstvu, abyste si byli jistí, že budete tvořit právě v ní. Panel vrstev tedy nyní vypadá takto:

Nyní jděte nahoru do menu - filtr - jiné - horní propust


objeví se tabulka a celá ta horní vrstva zešedne.
Vy nyní musíte nastavit hodnotu na šoupátku a to tak, abyste na té šedé vrstvě viděli hrany obrázku. Ta hodnota bude velmi malá, je možné, že vám bude stačit jen jeden oddílek, tj budete se pohybovat od hodnot 0,1 do cca 0,4.

Profesionální fotografové říkají, že když fotku nedoostří propust do 1 celá, je ta fotka na vyhození. Uvědomme si ale, že mluví o fotografiích o velikosti cca pětinásobné, než je náš zmenšený obrázek, u nás tam ty hrany jsou úplně pidi midi maličké a my je najdeme jen v opravdu malých hodnotách.

Takže ten obrázek by měl (použita propust 0,2) vypadat cca takto:

Nelekejte se toho, jak to vypadá, to je mezifáze, která je v pořádku, muhehe
Nyní běžte do panelu vrstev /nevím jak vy ale já ho mám furt jako z výroby - napravo .-))
a změnte si režim vrstvy - tam co bylo napsáno slovo normální si rozklikněte lištu a vyberte slovo Překrýt.




No a máme výsledek - zase je dobré zamrkat si očičkem a zjistit, co nám tahle horní propust s obrázkem udělala, myslím že budete z výsledku nadšení, takže pozor, nepřehnat to s nadšením. Efekt se dá násobit duplikováním vrstvy s horní propustí (ctrl J když jste na vrstvě s propustí)  nebo se dá změkčit snížením krytí té horní vrstvy.
U fotek se stává, že vlasy, textura trička, kůže na tvářích - tam všude dochází k přeostření a ostatní místa jsou v pořádku ostrá. Opět je rada jednoduchá, lokálně progumovat ta místa která jsou přeostřená zpět na původní fotku.

A rada na závěr:
Kit, který koupíte nebo stáhnete, je povětšinou už vyladěný tak, aby byl optimálně ostrý. Proto je dobré před vložením do obrázku doladit fotku a pak na závěr po zmenšení ostřit celý obrázek. Není dobré slibovat si od máznuté fotky, že ji vyladí až závěrečná úprava, ta už slouží opravdu jen k opravě toho, co napáchal program při zmenšování.
Takže: aplikovat horní propust na fotku, ostrou fotku do layoutu, zmenšit a znovu jít na propust.


no a to je pro dnešek všechno, ještě sem vložím ten layout, se kterým jsem si celou dobu hrála
míra horní propusti zde byla nastavena, jak jsem už psala,  na hodnotu 0,2 - stačilo to bohatě.

2 komentáře:

  1. Díky Síťo,vyzkoušela jsem a jsem velmi překvapená,musím říct že mile.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za návod...určitě vyzkouším, protože mimo jiných...i tenhle problém mě trápí dost často...Iveta

    OdpovědětVymazat