Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

neděle 30. května 2010

Desatero fotografování

V poslední době ke mě přilétá většina otázek, které směřuji k focení, výběrům fotoaparátů a vůbec všemu, co se týká správného nafocení děťátka. Nevím, jestli jsem v tomto směru nějak zvlášť povolaná, protože jsem stejně jako ve všem opět jen samouk, navíc to, co píšu do newsletteru by mělo být obecné a pomoci každému. Rozhodla jsem se proto sepsat takových deset obecných a základních pravidel co se týče fotoaparátů, jejich výběru a focení s nimi.

Pravidlo první: Vybírejte pečlivě!

Začneme situací, kdy žádný fotoaparát nemáte, resp. toužíte po změně. Často se v diskuzích ptáte, co pořídit do určité částky peněz.
Na takové otázky je dost složitá odpověď, protože to hlavní, o čem bychom se měli bavit je to, CO a JAK chcete fotit. Je třeba si uvědomit, že na různé typy focení potřebujete různé přístroje, kdy ten hlavní rozdíl mezi kompaktem a zrcadlovkou není až tak v ceně (i když i ta hraje často roli) ale ve velikosti fotoaparátu a jeho schopnostech při koupi základního objektivu. Jestliže jste byli zvyklí se svým kompaktem fotit makro, zazoomovat si až za roh, přepnout na režim portrétu a nafotit si dítě, pak počítejte s minimálně dvěma, ale spíš třemi objektivy a  přístrojem který ponesete v brašně, což dohromady dává asi kilo dvacet techniky, oproti kompaktu o váze pár koleček šunky ke svačině. Hodně lidí, co si koupí zrcadlovku a přecházejí z kompaktu, se ke kompaktu v začátcích vrací, protože základní modely objektivů nedokáží to, co vykouzlili s kompaktem např. zmíněné makro, detailní portréty např. jen kus tváře, nebo oko atd. . Dokud nepořídí dva, tři objektivy, půjdou s komfortem univerzality fotáku přes vynaložené peníze rapidně dolů. Jako zajímavý kompromis proto všem zájemcům o kvalitnější focení bez vysokých ambicí a se sklony k bolestem zad nějaký kompakt s prodlouženým zoomem, tzv. EVF neboli také falešnou zrcadlovku - např. panasonic fz28.


Pravidlo druhé: Udělejte z nevýhody výhodu

Takže když si uvědomíte, kolik by vás stálo peněz, než byste dosáhli toho, co fotíte nyní s kompaktem, slušného výsledku u mnohonásobně dražší a těžší zrcadlovky a neuvažujete v této chvíli o nějakém tom profesionálním focení, nestyďte se za svůj stařičký kompakt a hrdě ho vytaste v momentu, kde by si zrcadlovka ani neškrábla. Mám tu parádní příklad jedné Paní fotografky, která využívá lehkost, skladnost a obratnost v úhlech focení kompaktu na 110%,  neprožívá svůj malinký kompakt jako mindrák, ale přiznává ho jako plnohodnotného partnera, užívá si jeho blízkou společnost. A fotky ...  parádní, což????

foto: katerina athena rejdova, album LONDON (zdroj Facebook)

Pravidlo 3. poznejte svůj phootoprystroj!
Nebudete schopni fotit dobře, dokud nebudete znát možnosti svého fotoaparátu a naplno je nevyužijete. To platí o té nejlevnější krabičce stejně jako o fotáku za sto tisíc. Přečtěte si návod, vyzkoušejte hejblátka, naučte se s nimi obratně a rychle spolupracovat, pomáhejte fotáku v nastavení toho nejlepšího světla pro snímač. Když budete znát svůj foták, můžete vykouzlit lepší fotku než hajdalák s drahou zrcadlovkou, co o ní neví nic a jen mačká automatický režim.

Pravidlo 4. buďte sví, ale dodržujte pravidla
Nikdo neříká, že máte fotit přesně podle brožury "Focení pro blbce od A do Z, aby jejich obrázek k něčemu vypadal" -  ale pokud neznáte pravidla kompozice, zlatý řez, expozici a podobné, nemůžete je vědomně porušovat a vše, co vytvoříte v odchylce,  bez znalosti správného postupu nebude záměr, ale diletantství. Kupte si knížku o focení (a je fakt jedno, jaký přístroj držíte v ruce) nebo zabruste pro moudra na nějaký fotoserver, např. www.fotografovani.cz a všechno to tam pořádně nastudujte

Pravidlo 5, neříkejte že něco nejde
Limit není ve foťáku, je vždy jen ve Vás. I když máte jen základní objektiv, nebo malý kompaktík, při dostatku nápadů, invence a schopnosti improvizovat, dokážete nafotit se vším všechno, jen možná trochu jinak, než se očekávalo. Hledejte zajímavé úhly, zajímavé podání. S kompaktem se také mnohem levněji dostanete např. pod vodu.

 Maličký kompakt Nikon coolpix L16 zabalený v akvapaku za 500 Kč, fotka vyhrála druhé místo v regionální soutěži Fotíme Vyškovsko v kategorii Malý turista. Vydělala nám tak kromě radosti z výhry i 1000 Kč.

Pravidlo 6. inspirujte se
Jestli Vám docházejí nápady, protáhněte googlem např. heslo children photos a koukněte, jak fotí ostatní, představte si, jestli jste schopni při svém vybavení tohle spáchat a jděte do toho. Častějším focením získáte rutinu, nápady se začnou samy objevovat, chce to fotit stále a pořád a furt.

Pravidlo 7. ISO
Šum, se kterým se trápíte  na vašich fotkách způsobuje zpravidla vysoké číslo ISO, které označuje citlivost snímače pro dopad světla. Fotoaparát si kompenzuje nedostatek světla dopadajícího na snímač jeho zvýšenou citlivostí (takže mu stačí pro osvit světla méně a v relativně kratším čase) ale daní za zvýšení citlivosti je vyšší šum na fotce. Pokud to Váš fotoaparát umožní, foťte na takovém režimu, který dovolí vysoké ISO a zároveň šum potlačit. Ono vás to donutí začít fotit částečně manuálně, což taky vůbec není na škodu.

Pravidlo 8. Upravujte v programu
Jste scrapeři, umíte to s grafickým programem. Co by za to spousta lidí, co naopak umí fotit ale s počítačem se moc nekamarádí, dalo! V počítači se dají s fotkou vytvářet kouzla, která se dříve odehrávala v černých komorách. Výřezy, úpravy barev, úpravy expozice, převod do ČB, textury.... mlask! Do fotky se dá přidat i umělý bokeh, umělá záře, umělý stín.... Spoustu těchto kouzel už dávno znáte, jen je používáte na scrapíky. Co je tak vyzkoušet na fotce dřív, než ji ořežete do layoutu?

Před
PO

Pravidlo 9. vydržte
Nevzdávejte se po prvních nezdarech, nestydte se za své pokusy, každý nějak začínal a někteří začínáme stále. Abyste dokázali vydržet, je dobré se chytit party podobných šílenců a navzájem se podporovat - např. se můžete zapojit do projektu 365, kdy na svém blogu každý den vystavíte jednu fotografii. Taky se zkuste zapojit do nějakých fotosoutěží, ideálně tam, kde rozhoduje (odborná) porota a ne počet hodnotitelů. Najděte si v okolí zkušenější fotografku, která fotí tak, jak se vám to líbí a  je ochotná s Vámi vyrazit na fotovýlet. Buďte otevřeni kritice, snažte se stále zlepšovat. Obdivné hlasy Vám možná udělají dobře na dušičce, ale nijak neodhalí rezervy, které máte. Kritiku vyhledávejte a  přijímejte jako vzácný dar.

Pravidlo 10. nechte to na ostatních
Přes všechno úsilí nejsou fotky takové jaké jste si představovali a vlastně vás to ani nebaví? Přesto chcete mít pěkné fotky Vašich dětí? Souhlasím, je potřeba mít vzpomínky, to je to jediné, co nám zůstane, až děti vyrostou.  Nemusíte přeci kupovat nový fotoaparát, vemte děti k fotografovi. Fotografa najdete nyní na každém rohu, stačí jen prohlédnout, jestli fotí tak, jak byste si přáli mít děti zachycené. Nespoléhejte na focení dětí ve školách a školkách. Fotograf má na vaše dítě jen pár minut, ne vždy se mu podaří navodit uvolněnou atmosféru a dítě se často tváří smutně, nebo zaraženě. Zjistěte, kde ve Vaší blízkosti bydlí fotograf, nebo fotografka, která je ochotná např.  s Vámi a dětmi vyrazit do přírody a fotit je spokojenější.... v přirozenějším prostředí než je atelier. I když... jsou děti, co atelier po několika návštěvách vyžadují znovu a znovu :-))

Takže - s chutí do toho, cvakejte a cvakejte, at máme co scrapovat!!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat