Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

úterý 29. června 2010

jednoduchá úprava fotky do světlého kitu

Dnešní newsletter vychází společně s mořským kitem Piráti od Jantarového moře, který je hodně světlý, slunečný.

Takové by měly být i fotky vložené do něj. Ne vždy se ale podaří je tak nafotit, hlavně, pokud fotíme v domácích podmínkách, nebo interieru.

Protože každý nemá Lightroom nebo nějaké ty přikoupené plug-iny, které tmavé fotky zvládnou doladit pár kliknutími, podíváme se na jednoduchou a efektní cestu, jak fotku doladit v gimpu nebo fotošopu.

Výchozí fotografii jsem si vypůjčila od Evy S. (tobi) a to proto, že se mi hodí do předchystané jpeg aranže, kterou si můžete stáhnout na konci tohoto článku jako malý dárek a kterou pro Vás vyrobila Iriweb.

Výchozí fotografie:
 obrázek od iriweb:
úplně jsem viděla, jak tam mladej leží, ruku někde na té mušli.
No tak jsem si udělala hrubý výřez a vypadalo to asi takto:

Nyní má spousta lidí svou vlastní metodu, jak docílit toho, aby fotka do aranže zapadla. Někdo křivkuje, někdo kontrastuje a zvedá jas, někdo máchá světelnými štětci. Ale to už chce trochu erudovanosti a znalostí. Já ukážu začátečnický a přitom efektní způsob - takže - nejjednodušší cesta je asi tato:

Duplikujte vrstvu s dítětem a dejte vrstvě režim Závoj (dělá se to v panýlku vrstev, je tam rozbalovací lištička, kde máte nyní slovo "normální" takže to rozklikněte a změnte na ZAVOJ. Slučte obě vrstvy zpět do jedné. Pokud máte novější verze photoshopu, zmáčkněte před sloučením CTRL G, aby se vrstva závoje ořezala podle původní fotky. PS3 a výše dělá okolo závojové vrstvy nepěkný tmavší zubatý okraj.

původní fotka    zesvětlená o 100% přes závoj
zesvětlená o 100% přes závoj
No a pořád je to ještě málo, aranž je hodně světlá takže ještě jednou udělám to samé,
jen snížím krytí toho druhého závoje na 50% (každá fotka je jiná a vyžaduje jinou intenzitu efektu, proto se naučte i snižovat krytí!)
Pozor na oblast tváře, kdyby se tam objevily přepaly, snižte krytí nebo se lokálně progumujte na tmavší místa!
No  a zdá se, že tahle hodnota je už to pravé:

No a to je všechno, přátelé! Jednoduché, no ne?  V tomto případě nám ladí barvy, jejich odstín i intenzita barev. Kdyby to nepasovalo, šla bych do odstín-sytost a pohrála si se šoupátky.

Postup je možné vyzkoušet v Gimpu i fotošopu, z toho důvodu jen říkám, kde jsou přibližně  jednotlivá tlačítka :-)))

Krásné tvoření!!!!

Jo a abych nezapomněla - tady je jpeg kompozice pro vaše pokusy!

2 komentáře:

  1. Děkuji moc za rady, konečně umím upravit fotografii tak, aby zapadla do prostoru

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, díky moc, fakt jednoduché, já jsem se s tím dřív tak mordovala a nikdy to nebylo ono. Teď je to super

    OdpovědětVymazat