Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

pondělí 16. srpna 2010

Kalendářování aneb sedmero pro krásnou zeď

Jako každým rokem nám to začíná... kalendářová sezona!!!


Většinou to začne nenápadně, lidé se začnou ptát po nových vánočních kitech. To aby měli z čeho tvořit prosinec. Víc začnou řešit kde se seženou číselníky. V listopadu už zjišťují, že to asi nestihnou a začnou se ptát po šablonách. Takže... vzhůru do toho - kalendářování začíná!

Pravidlo první
Začněte včas
Už jsem to psala několikrát na svém blogu - jestli chcete svůj kalendář vytvářet v klidu a pohodě, začněte na něm pracovat co nejdříve. Myslete celý rok při třídění fotek na to, kterou byste rádi vložili do toho či onoho měsíce v kalendáři. Číselníky  jsou ke stažení často už od února, takže klidně vyrábějte stránky. Ukládejte si je ve vrstvách (PSD pro photoshop, XCF pro gimp) abyste se k nim mohly vracet a dopilovávat je.
Tisknout začněte ideálně v říjnu. Nezapomeňte, že může dojít k reklamaci a tam je podle zákona 30 dní na vyřízení. Nikdy nevíte, co se stane a pak budete mít zbytečné nervy.
Tiskárny a fotolaby nejsou v říjnu tak nacpané požadavky jako v listopadu a začátkem prosince už často stojíte před situací, že kalendáře pod stromečkem prostě nebudou.

Platí tedy, že poctiví tisknou v září, chytří v říjnu, nováčci v listopadu a v prosinci už jsou to hazardéři nebo flegmatici :-)

Pravidlo druhé
Buďte si jistí
Váš styl se většinou časem bude měnit, tříbit a vybrušovat, ořezy budou stále dokonalejší. Jestliže tedy děláte kalendář na další rok dopředu, může se stát, že se Vám nebude za pár měsíců líbit. Pro to existují dvě pomůcky - ukládat ve vrstvách a měnit, když se objeví zajímavý element v nějakém pozdějším kitu, když zjistíte že stínování černé jako bota už není nic pro vás. Druhou pomůckou je být si jistá tím, že jsem ze sebe v té době vydala to nejlepší, kalendář jsem neodbyla, věnovala mu čas. Pak můžete o své stránce říci - sice není dokonalá, ale je moje, je za tím moje práce a moje tehdejší zkušenost, mapuje můj vývoj.
To samé pak platí i o prohlížení kalendáře na zdi po celý rok. Když práci neodbydete, nemáte se nikdy za co stydět.

Pravidlo třetí
Číselník
Kalendář je narozdíl od scrapu záležitost funční, nejen pocitová a estetická. Proto každým rokem apeluji na každého - snažte se, aby Vaše číselníky byly viditelné!!!!
Když položíte černé písmo přes tmavý papír, velmi často se stane, že písmo se při tisku stane prakticky neviditelným. Kalendář degradujete na pouhý závěs na zdi. Myslete na funkčnost a snažte se mít číselníky viditelné.
Pokud máte zájem, můžete mít i číselníky se jmény, svátky, nebo tabulkové, které podtrhnou funkčnost kalendáře. To samé platí i pro kupované šablonky, kde si můžete vybrat nejen vzhled, ale můžete vybírat i podle toho, jaký číselník vám vyhovuje.
Číselníky ode mě máte možnost stáhnout zdarma pro osobní užití na mém blogu  (pokud vás to odkazuje na nějaký starší rok. hledejte v menu po pravé straně číselníky pro aktuální sezonu)

Pravidlo čtvrté 
Fotografie
Jestli nemůžete doma najít 13 dobrých fotek do kalendáře, je někde chyba. V minulosti vlastnili lidé fotoaparáty pouze výjimečně. Bylo ale dobrým zvykem, zajít jednou za rok, většinou právě kolem svátků, k fotografovi a nechat se vyfotit na památku do rodinného alba. Určitě máte doma takové dobové fotky. V poslední době se tento trend vrací zpátky a proto neváhejte a zjistěte si, kde v blízkosti funguje fotograf, jehož práce i cena by se Vám zamlouvala a včas se objednejte. Uvidíte, že i když fotíte často a rádi, fotky od fotografa mají něco do sebe. Pokud je to možné, už v duchu plánujte kalendář a poproste o nafocení fotek tak, abyste je mohla vzhledem k pozadí nebo kulisám zapasovat do své kalendářové vize.
(Prosím, pokud plánujete nechat se fotit u mě, objednejte se co nejdříve. Snažím se všem vyhovět, jak jen to jde ale moje kapacita není nafukovací a před vánoci bude čím dál méně času.)

Nechci nic přivolávat, ani nikoho strašit. Za 4 roky na MMB jsem zjistila, že požadavek na rekonstrukci velmi špatné fotografie, jediné zachovalé po zemřelém manželovi nebo dítěti, není bohužel nijak zvláštní. Jestliže máte jedinou fotku svého dítěte společně s dědečkem na displeji mobilu, kde mu díky necitlivému snímači chybí kresba půlky obličeje, máte smůlu. Zázraky nedokáže nikdo. A vytáhnout dědečka ze svatebního průvodu a vložit mu do náruče miminko z jiné fotky - protože na ní to dítě sice reálně drží, ale jsou vidět jen jeho ruce a kus kravaty -  to jsou věci, které prostě nejdou splnit i když nabídnete pár tisícovek. Vezměte své drahé, posaďte je do křesla, obežeňte je potomstvem a foťte. Nebo se objednejte k fotografovi.


O následných úpravách amatérských fotografií v počítači jsem toho napsala už spoustu. Prakticky to samé platí i pro kalendáře, ať už si je vyrábíte sami, nebo kupujete, vždy pracujete s materiálem, který je optimalizovaný pro digiscrapbook, elementy jsou vykontrastovány, vyladěny, často zesvětleny aby nebyly šedivé. To samé musíte udělat se svými fotkami. Uvidíte, jak fotka prokoukne!!!

Pravidlo páté
Zjistěte preference obdarovaných
Kalendáře neslouží pouze pro Vaše vlastní potěšení, ale často se stávají  dárkovým hitem pod vánočním stromečkem.
Často jsem v minulosti dostala e-mail v tomto duchu - děkuji moc za kalendáře, babičkám se kalendář s vnoučkem líbil, příště tam ale tchýně chce všechny tři vnoučata.  Ono to člověku nedojde, neuvědomí si to, jak je zahleděný jen do toho svého zlatíčka - udělá kalendář, nechá ho vytisknout dvakrát nebo třikrát a je to. Jenže babičky se často bojí, že když si pověsí kalendář s vnoučky od jednoho potomka, budou nařčeny z protežování, nebo budou ostatní vnoučata smutná atd. Proto i když vy sami máte jedno dítě, zapamatujte si, že Vaše maminka nebo tchýně má vnoučátek víc a snažte se rovnoměrně dosadit do kalendářů všechny její miláčky. Jestli lpí na psovi, nebo kočce, strčte ji na titulní stranu. O vánocích má dostat každý to co by si opravdu přál a ne to, co si přejeme my.
Pokud máte příliš mnoho fotek na pouhých 13 stran, vložte na stránku více obrázků, ne jen jeden dominantní. V naší nabídce máme několik hotových  sourozeneckých kalendářů, vhodných i pro vícevnoučné babičky :-)

Pravidlo šesté
Ladí mi to?
Je důležité vědět dopředu, co od kalendáře  očekáváte. Chcete nápadný solitér který rozzáří celou zeď? Nebo spíš něco decentního? Kde bude kalendář viset? Z jakého úhlu bude dopadat světlo? Z jaké vzdálenosti se na něj budeme koukat?
Tyto otázky všechny mají svůj význam. Jiný kalendář se může hodit do kuchyně, jiný do dětského pokoje, nebo do ložnice. Úhel a intenzita světla je důležitá pro posouzení jasu/tmavosti kalendáře, v tmavé místnosti tmavý kalendář bude ještě hůře viditelný. Má to svůj význam i pro volbu papíru při tisku, standardní papíry bývají matnější tj méně se budou na stěnách lesknout, což může mít své výhody. Naopak luxusní varianty bývají lesklé, někdy až perlovitě stříbřité a krásně rozzáří a prosvětlí pod dobrým úhlem celou místnost.
Vzdálenost od kalendáře také hraje svou roli. Pokud máte možnost se dívat na kalendář více zblízka, můžete zvolit nejen menší rozměr pro tisk - např. A4 ale  také menší elementy a jemnější kompozici. Naopak vzdálenější pohled - např. pověšení za postelí nebo za sedačkou, kde ke kalendáři není přístup, vyžaduje větší fotky, větší elementy, nápadnější barvy a také často formát A3.

Pravidlo sedmé
Rozměry a tisk
Dělat si v počítači kalendář na otevřenou A3 tím si jen koledujete o malér.
Tím nejhorším je že si zavaříte nebo zamrazíte počítač, protože je to dost velké, často je tvoření na A3 při více vrstvách i o několika GB dat.
Navíc elementy nejsou přizpůsobeny tak velkým formátům a musíte je škálovat směrem nahoru, což dělá vždy neplechu.
A i když se vám podaří ten kalendář na A3ky vyrobit, je pak dost obtížné prorvat se na server, protože je to datově dost objemné zvlášt 13stránkový kalednář budete při slabším připojení nahrávat půl dne.
Proto radím všem - vyrábějte si kalendáře v počítači na A4, jde tu totiž o to písmeno A které určuje určitý poměr šířky a výšky - a ne o to číslo za áčkem.
Když máte poměr stran v A(něco) tak vytisknete na o jedno větší A(něco) bez potíží. Ukládejte vždy na nejlepší kvalitu /nejnižší kompresi/.
Tvořte v A4 - formát A4 se totiž nejvíce blíží standardizované velikosti papírů i elementů použivaných ve scrapbookou a proto je tvoření kalendářů na A4 nejlepší možnou volbou.

Strana A4 by měla mít rozměr 297x210 mm při 300 dpi to obnáší 3508x2480 pixelů.

Dlužno podotknout, že ve většině verzích gimpu i fotošopu si můžete novou stránku A4 zvolit přímo při otevírání nového souboru v předvolbách (někdy se schovává v podskupině mezinárodních/international formátů) - a není tedy potřeba složitě vypisovat údaje o mm nebo pixeláži do kolonek šířky a délky.
Zároveň pokud takovou stránku tvoříte sami od nuly, dvakrát si poměr stran zkontrolujte, je to totiž ta zásadní hodnota, která určuje, že Vám v tiskárně něco neodříznou, nedeformují, nebo nezůstanou bílé pruhy.

Tiskárny samozřejmě potřebují také nějaké místo po stranách na odpad při ořezu, abyste neměli na stranách malé bílé proužky, vždy řežou uvnitř fotografie. Neumisťujte tedy nic důležitého cca 3-4 mm k okrajům, hlavně pak důležité texty a číselníky/kalendária.

Kalendáře nabízené pod hlavičkou PST Designs jsou všechny tvořeny na A4, se samozřejmou možností tisku na A5 nebo A3. 

Kde tisknout? Drtivá většina scraperské obce využívá pro tisk kalendářů služeb firmy www.24print.eu a www.vytisknuti.cz  Je to kompromis mezi kvalitou a velmi lákavou cenou. Při zadávání kalendářů nenechávejte zaškrtnutou volbu optimalizace fotografií, u scrapbooku už je vše optimalizováno a další překontrastování by Vám z kalendářů udělalo mapu "falklandských" ostrovů.

Můžete ale své kalendáře vytisknout doma a pak si to jen někde nechat za 15 kč zakroužkovat (copy centra). To se hodí pro ty, kdo už nestíhají a vánoce nebo termín odevzdání kalendáře klepe na rameno.

Nejvyšší kvalitu Vám pak nabídnou fotolaby, zde ale počítejte, že zaplatíte 300-400 kč za A4 kalendář.

nabídka kalendářových šablon PST Designs

1 komentář: