Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

středa 12. září 2012

Test připravenosti - zvládnete dosadit kalendářovou šablonu? Vyzkoušejte to zdarma

Vážení úplně noví lidičkové, kteří jste právě, v náporu kalendářové sezony poprvé objevili PST Designs,
přináším Vám pokusnou kalendářovou šablonu, abyste si vyzkoušeli, jestli doplnit fotky do kupovaných šablon  zvládnete, nebo nezvládnete a budete si muset zaplatit vložení fotek.

Proč vlastně kupovat kalendářové šablony?
 Výhodou koupě prázdné šablony a vlastního doplnění fotek je nejen to, že je to levnější a do šablony můžete vložit více sérií fotek - tj můžete vytvářet více variant kalendářů, pro jednu babičku s jinými vnoučátky, než pro babičku druhou. Sama to mám v rodině tak, že i když si vyberu jednu šablonu, doplním polovinu fotek a druhou polovinu měním podle toho, jaké další vnoučata ta která babi má.

Tou opravdovou hlavní výhodou totiž je, že se naučíte něco nového, obsluhovat grafický program, ať už gimp, nebo třeba photoshop a sami si tím nadělíte dárek nejcennější, dárek poznání a know -how, jak říkáme my polygloti :-))) muhehe.

Šabonu s aranží od Iricreative můžete stáhnout jednoduše po kliknutí na její obrázek.
Dostanete se do prostředí serveru MEDIAFIRE.
Stažení provedete kliknutím na zelené tlačítko Download.


Do počítače stahujete tzv. balíček, tj jeden soubor, ve kterém jsou zabalené další soubory.
Tento balíček je nutno rozbalit, většinou v počítači na rozbalení programy jsou, stačí na balíček dvakrát kliknout a ten se, pokud byl stažený bezchybně, rozbalí.
Pokud klikáte na balíček a nic se neděje, ani nenaskakuje chybová hláška, že balíček není kompletní atd, zřejmě v počítači nic na jeho rozbalení nemáte a budete si muset nainstalovat nějaký program na rozbalení balíčku a věřte, že se Vám bude v počítači taková jednoduchá věcička ještě mnohokrát hodit.

Můžete stáhnout  ze stahuj.cz  program typu winrar, winzip, allzip 7zip a podobné,
fungovat by měly všechny.

Po rozbalení v balíčku najdete kalendářovou šablonu - soubor ve formátu PNG a soubor PST TOU.txt /zkratka pro terms of use - podmínky užívání/. Tento soubor říká, jak je možné s šablonami nakládat a co je zakázáno.

U kalendářových šablon, a freebies zvláště, platí, že jsou pouze pro OSOBNÍ potřebu a jejich komerční využití je postihováno smluvní pokutou. Na podmínky smlouvy přistupujete automaticky stažením souboru a rozbalením balíčku. 
V případě, že s podmínkami nesouhlasíte,jednoduše šablony vymažte z počítače. 

Tak a teď se podíváme, jak šablonu proměníme na kalendář.

K vytvoření hotového kalendáře potřebujeme - program, šablonu a fotku.

Program: pokud v počítači žádný grafický program, který umí pracovat s vrstvami nemáte, tak  nejlevnější a nejefektivnější je nainstalovat si program zdarma, jmenuje se
Můžete použít také např. photoshop, photofiltre, corel draw atp. Nefunguje pro zoner a např. malování. Tyto programy neumí pracovat s vrstvami a nezachovají u šablonky její průhlednost /tj místo, kde je díra na podložení fotky/

Budu dál pokračovat v návodu tak, jak se to dělá v nejrozšířenějších programech, tj: fotošopu nebo gimpu:

Nejdříve si otevřeme šablonu. 
Dále si na šablonu do další vrstvy otevřeme fotku.
Ve fotošopu se neotevírá do vrstvy, ale otevřou se oba soubory naráz a soubor s fotkou se přetáhne do souboru šablony. 


Dále pomocí otáčení fotky  (rotace)  a změn velikosti formátu fotky (škálování) 
(nezapomeňte že je nutné dodržet poměr stran, aby se fotografie nedeformovala) 
umístíme fotku do správné polohy  v díře šablony.

Když jsme s polohou fotky spokojení,
je potřeba už jen přehodit v panelu vrstev (většinou ho najdete napravo a jmenuje se Vrstvy)  fotku tak, aby byla naspodu.

Ve skutečnosti .. třeba já to dělám naopak, nejdříve si fotku  nasunu pod šablonu a pak si ji posunuju a zmenšuju přesně do té díry v šabloně. Ale každý jsme jiný... a opravdu záleží jen na Vás. 

 No a tak se zdá, že máme hotovo. Sloučíme obě vrstvy a uložíme do nového souboru, ve formátu JPEG.

Kalendář je nyní připraven k vytištění.

Šablona, tj soubor PNG s dírou na fotku, je nachystaný k dalšímu použití.  Pokud jste si ho blbě přeuložili a koukáte teď na šablonu s fotkou ... rozbalte si znovu balíček s prázným png.

Pokud byl můj návod příliš stručný, použijte tento podrobnější 


Pro další rady a návody na vytváření scrapbooku se můžete uchýlit k starému dobrému



Kalendáře 2013 budou v albu ještě stále přibývat.


Žádné komentáře:

Okomentovat