Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

pondělí 14. září 2015

Návod na práci s template z dílny PST Designs - photoshop

Templates v .psd jsou speciální vícevrstvé šablony připravené pro dosazení Vašich vlastních fotek.
Pro návod jsem si vybrala template z balíčku PST Designs Templates 1, č. 6.
Templates jsou k mání v tomto albu:

Krok 1.
otevřeme šablonu a pořádně si ji prohlédneme
 
Prohlédneme si zejména panel vrstev vpravo (anglicky Layers) a jednotlivé vrstvy označené photo1-4.
Prohlédneme si také která vrstva kam patří, rozložení obrázku a podle toho si navolíme 4 vhodné fotografie k vsazení. Jestli bude např. vrstva photo 1 prázdná a zůstane tam volné místo... nebo vrstva photo 3 bude jen jednobarevná .... atd...  to už je jen na Vaší fantazii. 

Já jsem vybrala 4 fotografie a otevřela je do nové skupiny:

První fotografii jsem se rozhodla vložit do místa označeného photo 2.
Vybrala jsem si proto na boku vrstvu photo 2 a klikla na ni, aby byla aktivní. Přesunem myši jsem pak přesunula fotografii na template a ona se zařadila NAD vrstvu s názvem photo 2:

 Fotografii nyní musím transformovat - zmenšit či mírně zvětšit (nedoporučuje se) a posunout na místo tak, jak mi bude vyhovovat. Abych měla jasnou představu můžu už nyní zmáčknout tlačítko ALT G  (ctrl alt G pro starší verze fotošopu) což způsobí ořez fotografie přesně podle velikosti políčka photo2. Vidíte, že se změní i záznam v panelu vrstev, objeví se šipka dolů, která ukazuje, že ořez horní fotky podle vrstvy pod ní je aktivní:
 Když jsme spokojení s umístěním první fotografie (i když je stále možnost s vrstvou hýbat, do chvíle než zmáčknete slučovací CTRL E - a není důvod to dělat, pokud Vám nehrozí zpomalení počítače) 
jdeme na fotku další. Té jsem vybrala vlnovku - vrstvu photo 1
Postup je totožný - najedeme na vrstvu označenou photo 1, vložíme do obrázku novou fotografii, ta se objeví NAD vrstvou photo1,  upravíme a seřízneme pomocí klávesové zkratky ALT G.

Tato vrstva photo 1 má tu zvláštnost, že je nad ní vložená vrstva, která nechává fotografii jakoby v mlze - snižuje její viditelnost. Tu můžete korigovat vrstvou NAD vloženou fotkou. Dělá se to volbou snížení Krytí (anglicky opacity). Vrstvu můžete odstranit stažením na nulu, nebo jejím vymazáním. Tady je detail panelu vrstev:

A pokračujeme další fotkou:
najedeme na vrstvu photo 3, vložíme do obrázku fotku potažením myší, upravíme její umístění a seřízneme pomocí ALT G.

A už jsme na konci - poslední fotografie:
Photo 4

Opět:  najedeme na vrstvu photo 4, vložíme do obrázku fotku přetažením myší, upravíme její umístění a seřízneme pomocí ALT G.
A máme hotovo:

Pokud chcete s výsledným souborem ještě dále pracovat, uložte ho jako KOPII .psd.
Nepřepisujte si originální soubor, zvláště pokud jste např. mazali některé vrstvy!
Pokud chcete soubor dále upravovat, uložte ho jako .jpeg a můžete na něj použít další efekty atd.

Můžete také měnit barvy u vrstvy s názvem Background, nebo i na ni použít nějakou fotografii. 
Celou koláž můžete doplnit textem atd. fantazii se meze nekladou.


Pěkné tvoření!

1 komentář: