Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

pátek 10. října 2014

Jak na masku, která příliš nelícuje :-)

Dneska se podíváme na to, s čím je hodně z vás stále ve stádiu souboje a to na dobře zapitou masku.

Základní a výchozí skutečnost:

Máme jednoduchý layout (používám kit Stumpy Story z mé dílny PST Designs)

pozadí - maska - fotka.
Fotku jsme seřízli podle masky (viz dostupné návody na maskorámky v gimpu, ve fotošopu stačí zmáčknout ve vrstvě fotky - tedy té nejhornější ctrl alt g).

a protože maska je široká a fotku jsem schválně pro účely návodu vybrala takovou, která ji do šířky nevyplňuje, i když na výšku je akorát, vidíme něco takového:

což je samozřejmě úplně nanic, takže začneme tím, že se vpravíme do vrstvy masky a postupně normálně štětcem zaděláme díry, které má dítě např. v obličeji, nebo jiném důležitém místě.

Pak se začneme bavit o těch černých koncích.

Existuje několik možností:

Ta první je asi nejjednodušší -  že masku zúžíme pomocí nějakého deformačního nástroje a opět normálním štětecem vyplníme místa, kde se vytvořily nežádoucí díry.



V tomto bodu bych podotkla, že nejsem zastáncem gumování přebytečného místa na okrajích. Ztratíte tak celý smysl masky a zůstane Vám jen opižlaná, doztracena odgumovaná záležitost. 

Jediný dobrý způsob jak krájet masku je gumovat jí stopou jí samotné - což je ale už trochu vyšší dívčí. Krátký návod pro fotošop: Masku otevřeme, u fotošopu 5 a nižšího snížíme její větší stranu na 2500pix a v menu nahoře vybereme edit/Define brush preset - úpravy/definovat stopu. Následně se pak maska objeví jako stopa v nástroji štětec i nástroji guma a můžete s ní s úspěchem gumovat přebývající místa na originálním bráškovi.


U některých typů masek ale zúžení není úplně nejlepší řešení, hlavně u masek, které jsou vytvořeny k elementu (např. v mém kitu Stumpy Story je maska, která vyplňuje rámkový list, abyste nemuseli lístek ožižlávat dokola) nebo třeba u maskorámku který je kruhový by vznikl po deformaci ošklivý šišoid -  takže je potřeba černé místo vyplnit jinak.

Budeme tedy nyní pracovat se samotnou fotkou a také tedy vrstvou fotky. Pokud je pozadí jednolité a kompozice to dovolí, naberte barvu pozadí kapátkem a větším štětcem s měkkou stopou vymalujte  chybějící místo. Aby nebylo pozadí příliš jednolité, můžete použít světelný/ztmavovací štětec a vytvořit na nově dokresleném místě světlejší a tmavší šmouhy.

V případě, že pozadí tvoří nějaká více vykreslená krajina, můžete s úspěchem použít klonovací razítko.

Existují ale fotky, kde žádná z těchto úprav není možná, takže tam je ještě jedna šance, jak fotku do masky vrazit, aniž by přečuhovaly černé fleky.

Fotku ogumujte do ztracena jemnou gumou a mezi masku a fotku vložte ještě jednu vrstvu a to vrstvu papíru, nebo např. list, který Vám k fotce barevně pasuje
Nebo třeba kombinaci obojího:
Na obrázku vidíte, že když jsem vkládala MEZI masku a fotku, pozadí i list navíc se mi samy automaticky ořízly do masky.

Výsledek pak může vypadat nějak takto:

 Pokud se Vám u Vaší práce nelíbí výsledek ani jednoho z pokusů, je pravděpodobné, že jste zvolili špatnou fotku do špatné masky, nebo naopak. Zkuste zvážit výměnu jednoho nebo druhého a zbytečně se netrapte s neřešitelnými věcmi. Některé fotky prostě do maskorámků nepatří a je dobré si to včas uvědomit.

Přeji všem krásné tvoření!

Žádné komentáře:

Okomentovat