Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

pondělí 19. srpna 2019

Jak si vybrat svatebního fotografa

Článků na toto téma najdete na internetu desítky.
Sem tam některý kopíruje z jiného, 
v zásadě opakují stále ty stejné mantry.
Většinou je píší fotografové, kteří si přejí, aby působili oni důvěryhodně a 
obhajují svůj způsob komunikace s klienty jako ten nejdůvěryhodnější, ostatní, co chtějí být IN ho přejímají a zároveň... ho umí pěkně ošulit.

Pojďme se nyní podívat na ty doporučované a hlavní zásady jak vybrat správného fotografa,
z pohledu vyčůraného podnikatele, který potřebuje svatbu jako zakázku, jde mu víceméně o rychlé peníze a odbytí celého procesu, jak tomu předejít, poznat vychladěje... prostě jak někomu nenaletět.


Ve většině případů se ze strany budoucí nevěsty a ženicha pod pojmem hledání svatebního fotografa skrývá klasická pátračka po internetu - reference, odkazy na ukázkové fotografie.
Vlastně je to stejný systém jako když vybíráte novou pračku nebo lednici - hledáte poměr cena-výkon, ideálně pak dopravu zdarma a bonusy za výběr právě toho určitého produktu.

Je potřeba zmínit, že na trhu je tahle praxe drtivě převažující, nevěstu dříve nebo později zavede na velké svatební servery, kde si draci a podnikavci platí reklamy, diskutují s nevěstami a předhánějí se, kdo získá větší kšeft/ (více kšeftů).

V tomto případě je potřeba zmínit, že v dnešní době  

 

REFERENCE a HODNOCENÍ


 i z osobně vypadajících profilů není problém nechat zaplatit/vyrobit a hodnotu mají prakticky nulovou

Pokud byste je chtěli ověřit, je potřeba jít více do hloubky, oslovit přímo autora jednotlivé reference a požádat ho, když je tedy tak moc nadšený, jestli by se s Vámi mohl spojit a ukázat Vám výstup ze své svatby, klidně stačí fotky bot a kytice. Velmi často Vám takový nadšený fanoušek ani neodpoví.

Na druhou stranu i u nejlepšího fotografa najdete špatnou referenci, protože ne každý si prostě s každým sedne a pak je dobré oslovit i autora té negativní reference a požádat ne o hodnocení, ale fotografie. Co se jemu může zdát šílené, může pro Vás být super a on jen obyčejný vyrývač, který protože nedostal slevu, plive okolo sebe.

Ověřujte proto zdroje, jděte do důsledku a nečtěte jen ty reference, mluvte s těmi, kdo tu referenci  vložili, shánějte reálné klienty.

Všechny informace si vyhodnocujte vždy sami, v rámci nějakého toho kritického myšlení. 

UKÁZOVÉ FOTOGRAFIE

Jsou jediným prodejním nástrojem, hlavním hybatelem Vašeho rozhodnutí a proto jsou to ty nejvíc vytuněné fotky z celé dosavadní kariery.
Anebo mohou být ukradené z jiných serverů. Stačí si jednu dvě stáhnout a zadat do google obrázky, hned budete vědět na čem jste. 

Pokud neznáte funkci google obrázky, je to jednoduché, jděte na google.com, v pravém horním rohu klikněte na malé slovo obrázky

 a lišta se změní v nahrávací políčko.

Pokud zjistíte, že si Váš fotograf vypůjčil nebo zakoupil na stockovém trhu  do svého portfolia byť jednu jedinou fotografii, upalujte pryč, až Vám bude za patami hořet.

Jestliže fotograf testem prošel, tak pak si nechejte poslat ukázku z nějaké poslední svatby, kterou může fotograf prezentovat, ideálně výsek 50 a více fotek, kromě párových at jsou tam i reportáže z obřadu a z místa hostiny. Na tom se ukáže jak umí pracovat se světlem v místnostech, jak dobré má vybavení, jestli fotí s bleskem, nebo bez, jakou clonu používá atd.

Další možnost, jak docílit super fotek a ošidit klienty, totiž je vypůjčit si na ukázky na web objektivy a techniku které fotograf jinak nemá a nepoužívá a na Vaši svatbu si je v rámci úspor a snadného výdělku nezapůjčí. Proto si nechejte ukázat fotky z poslední možné svatby. Datum pořízení fotek najdete v tzv. exifu, který se objeví při kliknutí na informace o fotce v průzkumníkovi.

Škody na Vašich fotkách nemusí být až tak vážné, pokud ten člověk umí fotit a prostě jen použije levnější techniku. Fotografové  tohle neradi slyší, když se jich klient zeptá čím a jak fotíte, ale já osobně v době podvodů bych se nebála položit otázku, jestli tuto konkrétní fotku fotil fotograf technikou, kterou bude mít i na mé svatbě.




 Pokud jakékoli podezření na to, že fotograf se chlubí cizím nebo vypůjčeným peřím budete mít,  pokračujte ve čtení článku, třeba najdeme nějaké další řešení.


Osobní schůzka před blokací termínu

vyřeší velké množství věcí. Bohužel se té opravdu předsvatební schůzky účastníte většinou tak měsíc před svatbou, abyste doladili detaily a ne abyste měnili fotografa, protože pokud nebudete mít opravdu velké štěstí, narazíte v takovém časovém presu třeba i na horšího příštipkáře, než je ten původní.

Takže by určitě bylo vhodné, pokud chcete v klidu spát, sejít se s fotografem při předávání zálohy, kterou si na blokujete termín. Ne každému fotografovi taková praxe vyhovuje, je to pro něj schůzka navíc a ztráta času, ale je to jedna z nejlepších možností, jak zjistit, že ten člověk kope za Vás. Schůzka může být fotografem zpoplatněna, nebo součástí ceny svatebního balíčku.

Před předáním závdavku/zálohy se ujistěte:
- že má dobře sepsanou smlouvu
- jeho firma/osvč existuje a má platnou registraci
- má vyřešenou  zastupitelnost v případě nemoci/úrazu
a zároveň:
- působí důvěryhodně, profesionálně, klidně a celkově je Vám sympatický
- neřešte detaily svatby, dobu dodání fotek, na ty bude sloužit předsvatební schůzka

Focení před svatbou


o kus nad osobní schůzkou je předsvatební focení.
Opět v takovém časovém limitu, abyste mohli fotografa vyměnit,
fotografie můžete použít do svatební knihy, na výzdobu zdí, 
nebo na svatební oznámení.

U takového focení budete minimálně vědět, že párové fotografie budou v pořádku, reportážní část je většinou tak dobrá, jako párovky. Bude Vás to stát sice pár peněz navíc, ale je to opravdu ideální věc pro to, abyste svého fotografa poznali.

Osobní doporučení


je skoro na úrovni předsvatebního focení.
Pokud Vám někdo z kamarádů a známých dá nahlédnout do svatebního alba a Vy si ty fotky zamilujete, jen si zjistěte, jestli ten fotograf stále fotí stejně - pokud by fotky byly staršího data,
sem tam se stane, že fotograf začne měnit styl a jde do nějakého útlumu, rutiny,
nebo naopak se víc zabývá abstrakcí, takže jen zjistit, jestli je ten výstup totožný.

Osobní známost

pokud jste byli na svatbě jako hosté a práce fotografa se Vám na místě líbila, jak komunikuje, jak pracuje s lidmi, a jaké z toho vznikly fotky, vyžádejte si kontakt od nevěsty.
Jestliže máte rodinného fotografa, který Vás fotí jako rodinku a fotí i svatby,
oslovte ho.  Pokud sám nebude mít čas, může být schopen doporučit Vám kolegu, jehož práce může být v souladu s jeho viděním, tj. i blízká Vám.

Rada profesionála

Takové složitější řešení, ale jak se říká, do ní nebo po ní. Fotografové se mezi sebou často velmi dobře znají, mají zmapované své kolegy ve městě, nebo lokálně, jsou součástí různých skupin, kde se scházejí. Pokud si nejste jistí, že Váš výběr byl správný, zeptejte se jeho kolegů v okolí. Ne každý je ochoten sdělit negativní věci, takže pokud se budou zdráhat, nebo nebudou chtít komentovat, berte to spíš tak, že profesionál konkurenci nepomlouvá.
S pochvalou ale profesionál nešetří a při dobrém výběru Vám Vašeho fotografa bez okolků schválí.  Nedejte na jedno stanovisko, oslovte vždy více lidí.


Osobní schůzka cca měsíc před svatbou

Zde řešte už konkrétní věci. Nebojte se ale vycouvat, pokud zjistíte velké rozpory. 
Předsvatební schůzku má většinou v režii fotograf. Provede Vás body, které  potřebuje vyřešit, zjistí si informace, které mu umožní v den D být optimálně připravený a nachystaný. 
Uvádím pouze hlavní věci, které byste Vy jako klienti měli mít od fotografa potvrzené a které věštinou jsou - ale nemusí být součástí smlouvy. Protože smlouvu lze uzavřít i ústně, je dobré zmínit na schůzce tyto body:
Vyřešte přesně harmonogram dne a co v danou dobu bude fotograf dělat, kdy přijede a kdy odjede.
Vyřešte minimální počet fotografií.
Vyřešte kde, kdy a jak dlouho  se budou fotit párové fotografie a jejich minimální počet.
Domluvte se na míře retuší jednotlivých částí (svatbu dělíme na část reportážní a portrétní)
Vyřešte fotografovo místo u oběda, domluvte si focení  zvyků/proslovů a kdy je vhodné ukončení focení např.  při zahájení jídla (nefocení lidí s plnou pusou) nebo v případě mše se někdy ani nesmí fotit tato část obřadu atd.
Fotograf se nemůže rozpůlit, takže přesně vymezte, kde má být v době kdy ještě nevěsta
s ženichem nejsou spolu, jestli u jednoho nebo druhého. 
Vyřešte, co je pro Vás v konečném výběru dne důležité - např. u focení špalíru s gratulanty (fotit vše, od ženicha, od nevěsty, nebo výběr), focení všech přihlížejících až po zadní řady v kostele atd).
Vyřešte fotografův převoz z místa na místo, pokud nemá vlastní vůz, pokud má auto, řešte jeho pozici ve špalíru i parkovací místo aby stíhal pobíhat a fotit situace, musíte eliminovat všechny překážky, které mu brání v práci.
Pokud se fotograf sám nezeptá a je to pro Vás důležité, sdělte mu svůj dresscode.
 Domluvte se co je a co není podnětem k zahájení reklamace a jak konkrétně bude případná reklamace ze strany fotografa řešena (pokud nezmíní, nebo není uvedeno jinak, řeší se dle občanského zákoníku)

Nedávejte fotografovi peníze za celou svatbu předem.
(Většinová praxe je platba ve svatební den,
případně pár dní poté, než začne pracovat na postprocesu.)






Žádné komentáře:

Okomentovat