Tento blog je součástí newsletteru (e-mailové zprávy s novinkami) digiscrapbookové dílny PST Designs.
Pravidelně nepravidelné zasílání newsletteru s nabídkami cenově výhodných balíčků, sezonních akcí, soutěží a vůbec všeho co se děje u PST si můžete velmi jednoduše objednat ZDE.
Objednáním newsletteru se nezavazujete k žádným nákupům nebo povinnostem a můžete ho kdykoli odhlásit. Naopak se stáváte součástí velké rodiny přátel a fanoušků PST Designs a automaticky získáváte všechny výhody lepších cen, rychlé informovanosti o novinkách a ostatních, které newsletter přináší.

neděle 24. ledna 2010

vylepšení oka tak nějak

V tomto návodu nebudu psát postupný návod, jak se dostat ze stavu A do stavu B. Spíš chci ukázat, co všechno můžete ve svém programu dokázat s fotkou a trochu Vám zpropagovat moje oblíbené světelné štětce.

Na začátek chci říct, že všechny zásahy do fotek jsou diskutabilní a proto komu se to nelíbí, je to v pořádku, plně respektuji a taky mimo oblast scrapbooku nebo když to někdo vyloženě nechce, tak do obyčejné fotografie takto nezasahuji. Ale ke scrapu, světě fantazie,  kde je všechno jiné, myslím, že právě tyto úpravy patří. Když dítěti přiděláte křídla, klidně mu můžete i zvýraznit oči. no né?

Tohle je počáteční fotografie. Na fotce je čtyřměsíční Vítek, syn mojí kamarádky Popelky.
Fotoaparát dokázal potlačit červené oči i při rozšířených zorničkách, ale když se podíváte detailněji, vidíte, že se  v nich zrcadlí odraz mě s foťákem, pak také černý rám  futer, ve kterých stojím a kusu bílé zdi. Budeme pracovat od ted v o 300% zvětšeném detailu.

Takže co s tím. Začneme upravovat? OK.
Jak jsem psala, těch možností jsou stovky, já popíšu jednu takovou kreativní spíš jako příklad k zamyšlení, co všechno byste mohli udělat vy.

Začala jsem bělmem - přejela jsem ho světelným štětcem ve tvaru stopy měkkého kruhu s 20% účinností.
Světelný štětec najdete:
v gimpu přímo ve štětcích změníte režim z normálního štětce na zesvětlující.
ve fotošopu má přímo svou vlastní ikonku - vypadá jako černé kolečko ze kterého dolů ční paprsek  a jmenuje se nástroj zesvětlení.
v zoneru světelný štětec také prý je, ale zoner nemám tak nevím kde ho hledat.


Světelný štětec mějte opravdu na měkké stopě a použijte přiměřenou velikost. Ve fotošopu se dají nastavovat jestli chcete zesvětlovat střední tony, světla, nebo stíny, já tu používám pouze ty střední tony.

Teď zrekonstruujeme zorničku. Můžeme to udělat nástrojem pro ztmavení což je opak světelného štětce, klonování, domalováním černou barvou. je to fuk. Samozřejmě záleží na barvě zorničky, jestli ji máte červenou od blesku, ztmavení bude fungovat jen když přehodíte na režim ztmavení stínů a klonovat není odkud atd.



Nyní se zaměříme na duhovku. Tady můžete projevit největší kreativitu - zesvětlovat štětcem okolí zorničky, nebo naopak okolí konce duhovky, použít nástroj pro zvýšení sytosti, vložit další vrstvu, změnit ji v režimu barva a oči obarvit, prolnout s jiným obrázkem...

Já jsem zesvětlila jednu stranu světelným štětcem, pak jsem udělala světelným štětcem pár tahů od zorničky k bělmu (jakoby do hvězdice), na straně kde zůstala zornička tmavá, jsem zvýšila sytost (nástroj má ve fotošopu symbol houby) a dokreslila odraz - jen jsem ďubla bílou barvou na kraj zorničky. Taky jsem lehce překlonovala bílá vypálená místa v koutku oka a na krajích víček.
Samozřejmě super nástroj je taky zostření tam kde je to potřeba a taky úrovně - pokud to s nimi umíte - není nic bezvadnějšího než si s nimi lokálně pohrát /musíte dát očko do výběru/.


Takhle to vypadá na obou očích

A tady jsou k porovnání fotografie - na té výsledné je párkrát máznuto světelným štětcem i do obličeje
Někomu to může přijít umělé, ale pro digiscrapbook nevidím nikde žádný problém, ani zákaz, takže proč si s fotkou nepohrát. Navíc často je oko díky blesku naprosto zničené takže proč ho nedomalovat. Samozřejmě když máte krásnou fotku s krásnou kresbou v očích, je asi škoda ji ničit. Ale naopak - proč nevylepšit jinak - v oblasti očí - nepříliš zdařilou fotku?

A tady pár ukázek co se dá vytvářet světelným štětcem
 
 
 

2 komentáře:

  1. Tý jo,tohle vůůbec nepoužívám, musím vyzkoušet,díky moc,to je parádní, já si pořád říkala,čím to je, že to máš všechno tak kouzelný...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. No my Síťu nemít, že jo holky... super návod...taky to musím hned vyzkoušet :) pro digiscrap supeeeer!!! Díky.

    OdpovědětVymazat